Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Endodonție

Ramura stomatologiei care se ocupă cu studiul și tratamentul problemelor pulpei dentare și a parodontitului apical, țesutul situat sub dinte, se numește endodonție.

 

Problemele endodontice apar în orice situație în care interiorul unui dinte a suferit modificări. Atunci când bolile dentare sunt lăsate netratate, acestea pot ajunge să afecteze pulpa care conține țesutul nervos și apar complicații.

 

Tratamentul pulpei dentare are ca scop îndepărtarea infecției din zona dentară și protejarea acesteia împotriva afecțiunilor ulterioare cauzate de apariția microbilor.

 

Endodonția este una dintre cele mai întâlnite intervenții în domeniul stomatologiei. Dacă pulpa unui dinte este infectată sau inflamată, trebuie efectuat un tratament endodontic pentru a-l salva.

Ce este pulpa dentară?

Înainte de a oferi răspunsul la această întrebare, important este de știut faptul că dintele este format din doua elemente:

 

  • Coroana dentară - partea vizibilă situată în cavitatea bucală, situat deasupra gingiei, care poate avea diferite forme în funcție de tipul dintelui.
  • Rădăcina dentară - partea prinsă de osul maxilar, cea care asigură implantarea dintelui, cu ajutorul unor ligamente numite ligamente periodontale.

 

Revenind la întrebarea principală, Ce este pulpa dentară?, putem spune că este cea poziționată în centrul dintelui, între zona coroanei dentare și a rădăcinii, și are capacitatea de a asigura vitalitatea și nutriția dintelui.

 

În cazul în care infecția pătrunde până la pulpa dentară, aceasta poate provoca inflamarea și mărirea acesteia. Această afecțiune se numește pulpita dentară.

Presiunea din interiorul camerei de pulpă va crește foarte mult deoarece este înconjurată de pereți duri și inextensibili, acesta fiind motivul pentru care inflamațiile sunt adesea însoțite de dureri mari și de disconfort.

Ce este parodontiul aplical?

Acest țesut este situat sub dinte și care comunică cu pulpa dentară prin foramenul apical, compus din osul alveolar, ligamente care ajută la implantarea dintelui, vase de sânge și nervi.

 

Inflamația parodontiului se poate produce prin pătrunderea microbilor, în cazul unei infecții pulpare care nu este tratată la timp. În faza incipientă a apariției, chiar de la primele simptome, aceste inflamații pot fi foarte dureroase, însoțite de abcese dentare sau chiar de mobilitatea dintelui.

 

În timp, dacă afecțiunea rămâne netratată, infecția poate ajunge în osul alveolar, care provoacă complicații. Din acest motiv este indicat, ca imediat ce durerea este prezentă, să vă prezentați la cabinetul medicului stomatolog, pentru a preveni eventuale probleme mai complexe, ale căror tratament va deveni, în mod evident, mai dificil.

 

În cele din urmă, aceste procese pot dura mult timp și, adesea, nu sunt însoțite de durere sau de alte simptome. Pentru succesul tratamentului, procedura trebuie realizată cât mai repede.

Ce presupune și când este necesar tratamentul endodontic?

Procedura se realizează cu ajutorul medicului specialis endodont, sub anestezie locală, pentru a ne asigura de confortul dumneavoastră pe întreaga durată a procedurii. Este important ca acest tratament să se desfășoare sub stricta izolare a foliei de diga, pentru a preveni suprainfectarea. De asemenea, sterilizarea canalelor se realizează cu ajutorul laserului Epic Biolase.

 

 

Trebuie să apelați la medicul stomatolog, pentru un tratament endodontic, atunci când prezentați una dintre simptomele:

  • În cazul în care dintele este sensibil la stimuli termici, rece și cald
  • Atunci când există sensibilitate termică la anumite alimente și băuturi dulci
  • Momentul în care apar dureri spontane sau la presiune

Endodonția rotativă – Ce înseamnă? Cum funcționează?

 

  • Aceasta, în comparație cu acele clasice, din oțel inoxidabil, folosește instrumentar electornic, pentru realizarea tratamentelor de canal, fără durere sau disconfort.
  • Micromotorul folosește ace de un material care este de cinci ori mai flexibil decât oțelul inoxidabil, dar și mai rezistent, numit nichel titan.
  • Datorită flexibilității și mișcării netede și rapide a acelor noastre, putem accesa chiar și canalele curbate, fără a realiza perforații sau praguri.
  • Acest lucru face ca succesul tratamentului să fie garantat. În acest fel, tratamentul de canal devine o procedură mult mai rapidă și mai previzibilă.

Endodonția la microscop - De ce este necesară?

 

Microscopul dentar a devenit o parte integrantă a practicii de endodonție, dar poate fi folosit și în alte ramuri precum chirurgia dentară, protetica sau estetica dentară.

S-a demonstrat că, atunci când tratamentele de canal sunt efectuate sub un microscop dentar, pacienții resimt mai puțină durere și au rezultate mai bune decât cei care beneficiază de îngrijire tradițională.

 

  • Pentru acest tip de tratament este nevoie de o precizie, vizibilitate excelentă și atenție la cele mai mici detalii
  • Pot exista zone greu accesibile, în care o bună vizibilitate este esențială, pentru a duce automat succesul tratamentului, eliminând posibilitatea complicațiilor
  • Fracțiunile de milimetru pot determina succesul sau eșecul unui tratament de canal.

Noi suntem alături de zâmbetul tău!

Tu când îți vei face o programare?

Contactează-ne chiar azi